Saturday, November 24, 2012


И С К Р И В Е Н А  С Л И К А

Во вистина лага на зборот
искривен ум преточен во илузии,
не се ниту фантазии на изопаченост,
не се ниту мечти во темната душа.
Да беше копиле лагата ќе умреше,
откопана вистина повторно ќе се закопа,
подобра е лагата на искршено огледало,
подобра е вистината на реалната болка.
Таму лежи вистината ,
никнуваат лаги од усти клети
што мир немаат од змискиот јазик,
што мир немаат од камено срце.
Таа што со живот те благослови
ја параш утробата како ѕвер,
тој што отфрлено јагне го прибра
поган јазик по него истураш.

Пастирот молчи ли во својата мизерност,
или се уште оди по змискиот пат,
и с
eуште  ли труе се што ќе допре,
и се уште лажни приказни кажува.
Ако вистината молскавично заблеска
многу ќе боли,многу солзи ќе истури,
подобро е да молчи,подобро е да се закопа,
нека останат лагите тие помалку болат...

Даница Петровска
Од книгата„Готска жена„


0 comments:

Post a Comment

Open Panel